ideosfera.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

Bez kategorii

Czy można smażyć dwa razy na tym samym oleju?

Czy można smażyć dwa razy na tym samym oleju?

Olej to najpopularniejszy tłuszcz wykorzystywany do smażenia. Można go znaleźć w każdej kuchni. Chętnie korzystają z niego gospodynie domowe. Równie często sięgają po niego kucharze w restauracjach. Nawet duże firmy wykorzystują ten produkt. Jest łatwo dostępny. Wydajność oleju jest wprost proporcjonalna do jego ceny. Jednak wiele osób zastanawia się, ile razy można smażyć na jednym oleju. Czy ponowne wykorzystanie ma wpływ na smak potraw? Czy smażenie dwa razy na tym samym oleju jest zdrowe?

Czy można smażyć drugi raz na tym samym oleju? 

Odpowiedź na to pytanie jest banalnie prosta. Nigdy nie powinno się wykorzystywać oleju ponownie. Co jednak oznacza dwukrotne smażenie na tym samym oleju? Jest to sytuacja w której przystępujemy do obróbki cieplnej danego produktu. Następnie przelewamy wystudzony olej do butelki i sięgamy po niego przy następnej okazji. Smażenie dwa razy na tym samym oleju jest więc sytuacją, w której ponownie po tłuszcz sięgamy w pewnym odstępie czasu. 

Zwykło się mówić, że duże restauracje smażą na „starym oleju”. Nie jest to jednak prawda. W takich miejscach frytura bądź tłuszcz wymieniane są zgodnie z normami. Nie oznacza to jednak, że przystępuje się do tej czynności po każdym użyciu. W fast foodach smaży się ogromne ilości frytek czy mięs w ciągu kilku godzin. Wymiana oleju po każdej porcji nie jest więc realna. Zajmuje to sporo czasu i wymaga zaangażowania pracownika. Smażenie kilku porcji posiłku na jednym oleju nie jest jego dwukrotnym wykorzystaniem. Nie ma więc obawy o walory smakowe, czy zdrowotne.

Utylizacja zużytego oleju

Wiemy już, ile razy można smażyć na tym samym oleju. Co jednak zrobić z porcją zużytego tłuszczu? Należy go zutylizować. Duże zakłady zazwyczaj korzystają w tym celu z usług firm przetwórczych. Jednym z takich zakładów jest https://euro-eko-polska.pl/zakup/. Zajmują się oni skupem oraz recyclingiem zużytego oleju. Utylizacja oleju z domowego zacisza jest jednak równie ważna. Zazwyczaj wylewa się go do zlewu. Jest to ogromny błąd. Tłuszcz po smażeniu, to realne zagrożenie dla środowiska. Dodatkowo wylany do kanalizacji prowadzi do zatkania rur. 

Domowy recykling, czyli gdzie wyrzucić zużyty olej

Aby zużyty olej został poddany recyklingowy, trzeba trzymać się pewnych wytycznych. Oto sposób postępowania ze starym olejem powstałym w zaciszu domowym;

  • na początek należy odstawić zużyty olej do wystygnięcia
  • zimny tłuszcz przelewamy do pustej, szczelnej butelki
  • zabezpieczony olej zanosimy do specjalnego olejomatu
  • jeżeli w okolicy nie znajduje się specjalny pojemnik na zużyty olej, dokładnie zamknięty łuszcz wyrzucamy do pojemnika na odpady zmieszane

Warto zaznaczyć, że olej jest substancją psującą się. Do utylizacji nadaje się bowiem także nieświeży olej. Smażenie dwa razy na tym samym oleju nie jest więc jedyną przesłanką do jego wyrzucenia.

Oznaki zepsutego oleju

Wydawać by się mogło, że olej rzadko się psuje. Jest to jednak bardzo błędne rozumowanie. Płynne tłuszcze są dość odporne na warunki atmosferyczne. Nie ma więc potrzeby, by przetrzymywać je w zaciemnionych, czy zimnych miejscach. Nie należy ich jednak wystawiać na bezpośrednie działanie słońca. Wysoka temperatura, złe przechowywanie, czy obecność resztek jedzenia, mogą prowadzić do zjełczenia. Jak rozpoznać zepsuty olej?

  • Na jego powierzchni pojawił się nienaturalny nalot lub piana
  • wydziela nieprzyjemny, charakterystyczny, gorzkawy zapach
  • zmienił kolor na ciemnobrązowy
  • jego konsystencja z płynnej zmieniła się w zwartą, gęstą ciecz
  • rozgrzany olej nie wrze

Wyżej wymienione oznaki świadczą o tym, że olej nie nadaje się do użytku. Nawet jeśli nie był jeszcze wykorzystywany, należy natychmiast poddać go utylizacji. 

Dlaczego warto skorzystać z usług firm skupujących zużyty olej? 

Bary i restauracje odznaczają się produkcją dużej liczby odpadów. Smażenie dwa razy na tym samym oleju jest niezdrowe. Co za tym idzie, ilość tłuszczu przeznaczonego do wyrzucenia, jest w tych miejscach duża. Samodzielna utylizacja oleju nie jest prosta. Nie można wylać go do kanalizacji. Trudno jest go także wyrzucić. Łatwiej więc jest zlewać go do dużego, specjalnego pojemnika. Następnie odsprzedać. Przyczyni się to nie tylko do ochrony środowiska. Ograniczy to także koszty związane z wywozem odpadów.