ideosfera.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

Kulinaria

Kuchnia ukraińska w pigułce

Kuchnia ukraińska w pigułce

Smaki, których możemy doświadczyć, decydując się na dania zza wschodniej granicy, to ciekawa mieszanka. Z racji położenia geograficznego Ukrainy, przeplatają się tam tradycje pochodzące z Europy oraz Bliskiego Wschodu. Dlatego przeglądając propozycje na sklepowych półkach, znajdziemy przyprawy ukraińskie zawierające składniki, które są nam dobrze znane, ale i takie, z którymi będziemy mieli kontakt po raz pierwszy.

UKRAIŃSKIE PRZYPRAWY – NADADZĄ NIEPOWTARZALNY SMAK TWOIM DANIOM

Przyprawy z Ukrainy, używane podczas przygotowywania tamtejszych potraw, składają się głównie z mieszanek aromatycznych warzyw i nasion. W sklepie z produktami z Ukrainy znajdziemy kompozycję smaków, złożoną z 8 warzyw – cebuli, marchwi, czosnku, czerwonej i zielonej papryki, pomidorów, korzenia pasternaku i selera. Co ważne, w składzie nie ma, często zbyt mocno podkreślającej smak, soli. Możemy za to zakupić produkt sprowadzany z Gruzji – Sól Swańską. Oprócz słonego charakteru jest uzupełniona o mieszankę pikantnych i aromatycznych ziół, jak czosnek, seler i utsho suneli. Ostatnia z nich, nazywana także kozieradką błękitną, stanowi podstawę przypraw ukraińskich, wykorzystywanych do potraw mięsnych oraz sosów. Swój charakterystyczny, nieco orzechowy, smak, uwalnia po czasie. Dlatego warto zaplanować użycie produktu odpowiednio wcześniej, by wykorzystać w pełni jej walory.

ZASTOSOWANIE PRZYPRAW UKRAIŃSKICH W DANIACH MIĘSNYCH

Sposób bycia społeczności zza wschodnich rubieży, opiera się na czerpaniu przyjemności z życia towarzyskiego. Ludzie z tamtych rejonów są znani z serdeczności i przyjaznego nastawienia do turystów. Jeżeli będziesz miał okazję, zostać zaproszony do ich domu, bardzo prawdopodobne, że oprócz rozgrzewającego trunku, na przełamanie smaku zostanie Ci zaserwowane sało – lokalna przekąska, przyrządzona za pomocą ukraińskiej przyprawy do słoniny. Do osiągnięcia niepowtarzalnych walorów smakowych używa się ukraińskiej przyprawy do słoniny – Adżika, na którą składa się m.in. mielone i suszone zioła – czosnek, koperek, liść pietruszki, majeranek oraz papryka. Proces marynowania można podkreślić sproszkowaną kolendrą. Kolejnym daniem, które swój smak zawdzięcza ukraińskim przyprawom jest płow. Do przygotowania potrawy potrzeba ryżu lub kaszy bulgur, warzyw, kawałków mięsa i ostrych przypraw. Danie pochodzi ze wschodniej części kraju. Zawiera kumin, mieloną kolendrę oraz czerwoną paprykę i suszone owoce berberysu. Jest dobrym pomysłem na sycący i rozgrzewający posiłek, będący elementem spotkania ze znajomymi lub codziennego obiadu. Ukraińskie przyprawy udanie podkreślą także bardziej egzotyczne dania, np. koreańskie potrawy z marchewką.

UNIWERSALNE PRZYPRAWY W TWOJEJ KUCHNI

Produkty z Ukrainy cechują się dużą ilością zastosowań. Oprócz wcześniej wymienionych potraw sam możesz wybrać, gdzie jeszcze pasowałyby wybrane smaki, np. podkreślając aromat mięsa mielonego lub pieczeni. Przyprawy zza wschodniej granicy cechują się mocnym aromatem, a jednocześnie są pozbawione niezdrowych ulepszaczy.